onsdag, april 17, 2024

Søndagens tekst uge 10

1. søndag i fasten
Tekst Jesu fristes af djævelen i ørkenen fra Matthæusevangeliet 4,1-11
”Hvis I tror, at det onde ikke findes, har I fortsat meget at lære om livet” lød det fra en kendt præst og underviser i sjælesorg på præsteseminariet ud over os kommende præster. Og tilføjede at ”Så er der noget I har helt misforstået”. Underforstået at det onde, den onde, ikke kan reduceres til psykologi, sjov, fantasy, film, romaner og kunst i kirken. Nej det onde er eksistentielt, et grundvilkår for livet, at vi møder det. Og for at understrege pointen, fortalte underviseren om sin egen krise og kamp for at leve.
Til næsten hver eneste gudstjeneste siger vi trosbekendelsen, der indledes med det modsatte. Det lyder: ”Vi forsager Djævelen og alle hans gerninger og alt hans væsen”. Vi uddriver altså djævelen fra vores midte og sætter ham udenfor døren, på porten. Vi siger nej til det onde uanset hvilken form det har. Uanset hvilken farve. For det onde er ikke altid bare sort hvidt. Vi beder det også i Fadervor med ordene ’fri os fra det onde’.
Og kirkeåret med fastelavn og den efterfølgende fastetid op til påske os om, at ikke alt er lige godt, at der er kamp i livet for os, og at der er og opstår ting i livet, vi skal sige nej til, eller faste fra. Vi kan gå væk fra det onde, stå imod og forsage ondskaben, sige nej til det, uanset form.
Og selvom vi oplever kamp, ved og tror vi som kristne, at kampen er vundet. Den kamp Jesus vandt, deler han med mennesket, med os. Selv når vi synes at tabe. For hvis fasten er kamptid, da er påsken sejrtid. Lyset fordriver altid mørket, som Johannes skrev: Og lyset skinner i mørket, og mørket greb det ikke.
Så på grund af langfredag og påskemorgen kan nu blot et ord fælde djævelen, som Luther udtrykte det:
Og myldred djævle frem på jord
og os opsluge ville,
vi frygter dog ej fare stor,
de deres trusler spilde;
lad rase mørkets drot
med løgn og mord og spot,
han har dog få’t sin dom,
da Krist til jorden kom,
et ord ham nu kan fælde.
DDS 336 vers 3: Vor Gud han er så fast en borg

Helge Maagaard
Sognepræst i Sønderup-Suldrup pastorat

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler