onsdag, april 24, 2024

Lokal støtte til REGAN Vest Mangler nu kun 2 millioner for at nå målet

FAKTA
REGAN Vest (Regeringsanlæg Vestdanmark) er en 5.500 m² stor atomsikker bunker, der i al hemmelighed blev opført i årene 1963-1968 med det formål at huse regering og regent i tilfælde af en atomkrig. Anlægget var en del af beredskabet frem til 2012, blev fredet i 2014 og forventes at åbne for offentligheden i slutningen af 2021

Jutlander Fondene Himmerland og Hobro har netop besluttet at donere en halv mio. kr. til etableringen af REGAN Vest.

Dermed har endnu en lokal fond tilkendegivet sin støtte til et projekt, som uden tvivl bliver en af Nordjyllands helt store turistattraktioner.
På Nordjyllands Historiske Museum kan en tilfreds museumsdirektør konkludere, at museet nu næsten er i mål med at skaffe de mange millioner kroner, der kræves for at realisere projektet.
”Jeg er glad for hver en krone, vi modtager i støtte til dette fantastiske projekt, og den lokale forankring er vigtig, for der er ingen tvivl om, at REGAN Vest vil trække rigtig mange gæster til det nordjyske område, så jo mere opbakning vi får her, jo bedre”, siger museumsdirektør Lars Christian Nørbach fra Nordjyllands Historiske Museum, som de seneste seks år har arbejdet med det nye museum. Med donationen fra Jutlander Fondene Himmerland og Hobro har museet sammenlagt skaffet 72,5 mio. kr. og mangler nu kun knap to mio. kr.
Ordførende direktør i Jutlander Bank, Per Sønderup, ser frem til åbningen i 2021.
”REGAN Vest bliver et kæmpe aktiv for hele landsdelen. Derfor er jeg utroligt glad for, at de to fonde, der er hovedaktionærer i Jutlander Bank, så massivt har valgt at støtte projektet. De penge, fondene har at dele ud af, stammer jo fra det aktieudbytte, som banken udbetaler. På den måde vender pengene tilbage og bidrager til udvikling dér, hvor Jutlander Bank tjener sine penge”, siger Per Sønderup.
Det nye museum består af fem elementer, hvoraf bunkeren er den primære attraktion. Men den kan ikke stå alene. Især over for kommende generationer er der brug for at fortælle, hvad det uhåndgribelige begreb Den Kolde Krig var. Det sker primært i en ny udstillingsbygning, der foruden udstillinger og publikumsfaciliteter også rummer et tredje element, et læringscenter til de ældste skoleklasser. Et fjerde element er parcelhuset foran bunkeren, hvor anlæggets tilsynsførende boede med sin familie. Villaen indrettes som den så ud i 1980’erne. Her mærker publikum hverdagen ved at gå på opdagelse i analoge og digitale lag i skabe og skuffer. Området over bunkeren udgør det femte element, og her kan man nyde naturen og få virtuelle kig ned i bunkeren og ud i landskabet, som det ville se ud efter en atombombe.
Tæt på realisering
I alt skal Nordjyllands Historiske Museum bruge 74,3 mio. kr. for at realisere disse planer, og museumsdirektør Lars Christian Nørbach fortsætter dialogen med fondene, indtil man er i mål. Med donationen på 500.000 kr. fra Jutlander Fondene Himmerland og Hobro mangler museet nu kun knap to mio. kr.
Nordjyllands Historiske Museum fik i december sidste år en anlægsbevilling på 20 mio. kr. på finansloven, og i marts i år kunne museet føje yderligere to store bevillinger til projektet, da Realdania og Augustinus Fonden gav henholdsvis 30 og 10 mio. kr. Dernæst modtog museet 2 mio. kr. fra Spar Nord Fonden. Hertil kommer bevillinger på 5 mio. kr. fra Rebild Kommune og 4 mio. kr. fra Aalborg Kommune samt 1,2 mio. kr. fra Region Nordjyllands Vækst Forum.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler