onsdag, juni 19, 2024

Juletur til venskabsbyen i det det gamle Østtyskland

Her bringes den uforkortede version.
Skrevet af lærer Torben Sander Kusk-Glavind, Sortebakkeskolen

Med afgang tidligt fredag morgen og sen hjemkomst mandag aften var det et tætpakket program, der ventede de ca. 50 Rebildborgere, der drog sydpå den tredje weekend i advent. Destinationen var klar, nemlig den tyske by Gelenau, der igen dannede rammen om Rebild kommunes juletur.

 

Tysklands længste landsby

Gelenau er imponerende 7,5 km. lang og ligger i ca. 600 meters højde i det sydlige Sachsen blot 35 km. fra den tjekkiske grænse.

Gelenau, der har 700 år på bagen, kendetegnes ved den meget lange hovedgade, der bugter sig op og ned af områdets bjerge. I sine velmagtsdage beskæftigede byens og områdets mere end 30 strømpefabrikker godt 11.000 arbejdere, der producerede strømper til hele Østeuropa. I dag er der kun en enkelt fabrik tilbage, og den har kun en medarbejder. Fabrikken fungerer samtidig som butik, så nysgerrige både kan få et indblik i, hvordan strømper fremstilles samt købe en souvenir med hjem.

I dag tæller byen kun 4200 indbyggere og har kun et lille industrikvarter i udkanten af byen. Heldigvis for byen er det et kvarter i positiv udvikling, og byens indbyggere ser derfor positivt på fremtiden.

 

15 timer undervejs

Der er langt til det sydøstlige Tyskland, og når turen så tages i bus, bliver det til mange timer undervejs. Heldigvis var årets tur velplanlagt, så der var indlagt passende pauser samt sørget for underholdning undervejs. Det var alligevel en flok trætte deltagere, der 22.00 kunne tjekke ind på vandrehjemmet Jugenherberge Homersdorf, der ligger godt 11 km. fra Gelenau. Efter indtjekning blev der serveret typisk tysk mad i restauranten, og derefter stod den på dansk hygge i Homersdorfs Honolulu bar.

Historier fra det gamle DDR

Lørdagens første stop var Depot Pohl-Ströher, der rummer legetøjs- og træsnittemuseum. Gelenau Erzgebirge er et landområde fuld af traditioner udi træsnittekunst, og Pohl-Ströher viser det bedste frem. Det var derfor store, flotte, mekaniske landskaber, bibelske fortællinger, legetøj m.m. der ventede ekspeditionen fra Gelenau. Alt sammen flot udskåret i træ.

Derefter gik turen til byens DDR-museum, der er indrettet i en gammel kirke. Museet er meget lille, og det krævede derfor sit at få plads til de 50 besøgende. Mannfred Schneider, mangeårigt medlem af venskabsforeningens arbejdsgruppe i Gelenau, fungerede som guide og fortalte indlevende om stort og småt fra tiden i det gamle DDR.

Bevægende og kraftfuldt teaterstykke

Dagens tredje stop blev turens historiske højdepunkt. En lokal lærer, Hendrik Seibt, har brugt ti år på at skrive en musical, der fortæller om livet i DDR op til Murens fald. Musicalen bygger på Hendriks egne oplevelser og er blevet til i samarbejde med Freie Schule Erzgebirgsblick Gelenau og et lokalt band. Musicalen blev opført med stor succes og endda med ekstra forestilling i Operahuset i Leipzig.

 

Da delegationen fra Rebild ankom til Gelenau kulturhus, blev de budt velkommen med Glühwein og småkager, hvorefter de fik en smagsprøve på, hvad musicalen handler om. Elever fra Freie Schule fremførte en gribende scene fra musicalen, og derefter fortalte Hendrik Seibt, Mannfred Schneider samt borgmester Knut Schreiter om livet i DDR samt om tiden efter. Det var en rørende scene fra musicalen, og et spændende og dragende foredrag.

Det gamle torv

I hjertet af Gelenau ligger torvet, der er omgivet af rådhuset, Tysklands første strømpemuseum og Volkshaus, der ligger lokaler til forskellige arrangementer og som også huser flere af byens lokale foreninger. Torvet fungerer som byens samlingssted ved sociale arrangementer blandt andet også byens traditionsrige julemarked. Derudover byder Gelenau også på gode sportsfaciliteter, nyåbnet kulturhus samt et hav af foreninger heriblandt træsnitte- og modeljernbaneforening.

Hygge på det lokale julemarked

Selvom ordet “hygge” ikke eksisterer på tysk, er Gelenaus lokale julemarked indbegrebet af hygge. Det mærkede gruppen tydeligt, da de traditionen tro besøgte julemarkedet lørdag eftermiddag. Der var flere boder med Glühwein, mad, slik og lokale specialiteter, og fra scenen var der underholdning fra lokale borgere. I bygningen rundt om torvet var der mulighed for få et nærmere indblik i de lokale foreningers aktiviteter og i varmestuen kunne man for få penge købe kaffe og kage. Julemarkedets åbning blev markeret ved, at byens borgmester Knut Schreiter serverede Riesen Bratwurst skåret af en flere meter lang grillpølse.

Klassisk musik og festmiddag

Sidst på eftermiddagen var der klassisk korkoncert i den lokale kirke, hvor der var indlagt en lille overraskelse til glæde for de danske gæster. Midt i koncerten sang koret nemlig en dansk julesang.

Efter koncerten var der inviteret til festmiddag i Volkshaus, hvori også den tyske arbejdsgruppe deltog. Det var en hyggelig aften med god mad, tysk øl og vin, og som prikken over i’et blev det hele krydret med Hendrik Seibts personlige og historiske fortællinger samt underholdende musikalske indslag.

For mange deltagere sluttede dagen med det “obligatoriske” besøg i vandrerhjemmets bar Honolulu.

Historisk slot med dansk islæt

Søndag morgen gik turen til det historiske slot Schloss Augustusburg, der byder på flere museer, café og restaurant. Der var rig mulighed for at fordybe sig i jagtmuseets udstoppede dyr og motorcykelmuseets gamle motorcykler fra DDR-tiden, og var bentøjet i orden kunne man gå ned i den skumle fangekælder eller få et godt view ud over landskabet fra et af slottets tårne. I den smukt udsmykket slotskirke blev slottets historie fortalt, og på altertavlen var August von Sachsen med familie afbilledet. August von Sachsen, i folkemunde Vater August, var gift med Prinsesse Anna, datter af danske Kong Christian den tredje, og de fik i alt 15 børn.

Slotsbesøget sluttede med lokale retter, serveret i slottets restaurant, hvorefter turen gik til Annaberg-Buchholz for at besøge deres berømte julemarked.

Julehygge trods snemangel

Eftermiddagens besøg på julemarkedet i Annaberg-Buchholz var en hyggelig oplevelse for den danske gruppe. Selvom julesneen glimrede ved sit fravær, var hele torvet indhyllet i julestemning, og fra alle boder bredtes en duft af Glühwein, Stollen, Apfelstrudel og grillpølser. Børn var flittige i de forskellige værksteder, og fra scenen i det fjerneste hjørne af markedet kunne man høre julemusik. Hvis man ikke var kommet i julestemning inden besøget, kom man det helt automatisk bare ved at opholde sig på byens torv.

Går man  et par hundrede meter op ad den stejle gade i enden  af markedet, kommer man op til byens store kirke St. Annenkirche, der rummer nogle spændende historier og som arkitektonisk står som et stolt monument for byen. Her er det muligt at få et indblik i både byens og kirkens tilblivelse, og fra kirketårnet er der en fantastisk udsigt ud over byen og de omkringliggende bjerge. På vej op i tårnet kan man stoppe op på de mange plateauer og læse om lejligheden i toppen af tårnet, der i dag bebos af en familie på tre.

Middag med takkegaver

Inden det var tid til at sige farvel til de tyske medlemmer af arbejdsgruppen, blev der serveret tre retters-middag på en lokal restaurant. Der blev holdt taler og underholdt, og Gelenaus borgmester Knut Schreiter og de andre tyske deltagere fik overrakt gavekurve med danske lækkerier. Modsat fik den danske arbejdsgruppe, Rebilds borgmester Leon Sebbelin og danske samarbejdspartnere overrakt gaver med lokale delikatesser fra Gelenau og omegn.

Da middagen var slut, blev Rebildborgerne kørt tilbage på vandrerhjemmet for at overnatte en sidste gang inden turen hjem. Inden sengetid skulle de fleste dog lige besøge Honolulu baren for sidste gang på denne juletur.

Ingen hjemtur uden grænsehandel

Det var glade og måske trætte Rebildborgere, der tidlig mandag morgen satte sig i bussen for at begive sig ud på den 14 timer lange tur hjem til Danmark. Hvis man ikke var fysisk træt, var man mættet på oplevelser, da det havde været nogle lange og indholdsrige dage. Turen hjem forløb stille og roligt og med velplacerede pauser. Chaufføren havde tilpasset tempoet, så grænsen blev nået ved aftensmadstid. Det blev afsat tid, så der var tid til både at spise og handle i Fleggaard. Da julegodterne og juleøllen var læsset på bussen, startede sidste etape mod Rebild.

Lidt i midnat blev de sidste passagerer læsset af, og så var Rebild Kommunes årlige adventstur til venskabsbyen forbi. Som sædvanlig blev det til en spændende tur, hvor deltagerne fik en masse gode oplevelser med hjem.

En traditionsrig juletur

I 2020 fejrer samarbejdet mellem Rebild kommune og Gelenau 25 års jubilæum, og mange af medlemmerne i arbejdsgruppen har været en del af gruppen i flere år. Juleturene er derfor fyldt med traditioner, og er man er blandt de heldige, der får en plads på turen, kan man opleve hele herligheden selv. Der er rift om pladserne, og derfor trækkes der hvert år lod blandt de tilmeldte om, hvem der kommer med på turen.

 

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler