torsdag, april 18, 2024

Nordjyderne er Danmarks mest smørglade

Nordjyder elsker tandsmør, spiser smør hver dag og har oftere smør i køleskabet end andre danskere.

I Danmark er vi glade for smør, men ingen er så smørglade som nordjyderne. Sådan lyder det i en ny befolkningsundersøgelse fra Arla. Det skyldes ifølge Tove Færch, leder af Karolines Køkken, at nordjyderne er glade for traditionelle, dansker retter, hvor smør er en vigtig faktor for den gode smag.
Et rundstykke med tandsmør og en bøf stegt i sydende smør til aftensmad. Smør kan bruges i et utal af retter fordelt over alle døgnets måltider, og ifølge en ny befolkningsundersøgelse lavet på vegne af Arla kan det i høj grad ses i nordjydernes køleskabe. På tværs af landet er smør den madvare, flest danskere altid har i køleskabet. Men særligt i Region Nordjylland er vi glade for den kværnede mælk.
Hele 9 ud af 10 nordjyder svarer i undersøgelsen, at de altid har smør i køleskabet, mens det gælder for 78 procent af danskerne på landsplan. Nordjylland er dermed den region i Danmark, der oftest har smør på køl.
Men det er ikke kun her, vores glæde for smør kommer til udtryk. 3 ud af 10 nordjyder fortæller samtidig, at de spiser ”rigtigt smør” som Lurpak hver eneste dag, mens det fx kun gælder for 19 procent af midtjyderne. Det kan skyldes nordjydernes forkærlighed for traditionel mad, mener Tove Færch, leder af Karolines Køkken gennem 26 år.
”Nordjyderne, unge som gamle, er glade for traditionel madlavning, og det hænger godt sammen med den store mængde smør i nordjydernes køleskabe, da langt de fleste klassiske opskrifter indeholder smør. Det gælder fx, når vi vil give frikadellerne den helt rigtige stegeskorpe, som den vi kender fra farmors kødgryder,” siger Tove Færch og fortsætter:
”Og så ved vi fra tidligere undersøgelser, at nordjyderne er dem i Danmark, der bager mest. Her har smør en vigtig, naturlig plads på opskriftslisten.”
Hver tredje nordjyde spiser tandsmør
Hvor meget gange svinger du kniven i smørret, før du smører din morgenbolle? Hvis du er nordjyde, gør du det højst sandsynligt oftere end gennemsnittet. Hver tredje nordjyde svarer nemlig i Arlas befolkningsundersøgelse, at de er vilde med et godt lag tandsmør. Noget tyder altså på, at smagen af smør trumfer fedtforskrækkelsen i det nordjyske.
”Generelt er vi danskere glade for smør både på brødet og i madlavning. Det kan skyldes, at smør er nemt at håndtere, og at det tilfører en helt særlig smag til vores madlavning. Men det også værd at nævne, at smør har fået et langt bedre ry end for bare 5 år siden,” siger Tove Færch og fortsætter:
”For 5-10 år siden talte man meget om at spare på kalorier, hvor vi i dag har mere fokus på smag og naturlighed, når vi laver mad. Det har gjort flere danskere opmærksomme på smørrets mange kvaliteter og givet smørret en vigtig renæssance,” siger Tove Færch og fortæller, at det også kan ses i danskernes kreativitet i køkkenet, hvor flere er begyndt at prøve kræfter med hjemmekærnet smør eller smør med forskellige smage.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler