torsdag, maj 23, 2024

”Skakbrætsten” (gen)fundet i Store Brøndum Kirke

”Det var under et besøg ved Store Brøndum Kirke, at jeg på den sydlige kirkemur blev opmærksom på en speciel udformning af en sten” fortæller Birgitte Wilsted Simonsen.

Den specielle sten var placeret helt oppe under tagskægget, var en såkaldt kvadersten (tilhugget natursten), og havde en størrelse på cirka 30 cm x 50 cm. Det som gjorde stenen speciel var, at der i stenen var indhugget et skakternmønster.
Birgitte Wilsted Simonsen kendte fra andre himmerlandske kirker lignende sten med en tilsvarende speciel udfordring, men hun havde ikke tidligere hørt, at sådan en sten skulle findes i Store Brøndum. På hjemmesiden www.skakbraetsten.dk blev fundet tjekket, og det kunne konstateres, at stenen ikke tidligere var registreret. I Danmark kendes 48 kirker, hvor der tilsammen er fundet 67 af de mønstrede sten. På grund af deres mønster bliver stenene ofte omtalt som ”Skakbrætsten”.
Stenene er næsten altid placeret i det udvendige murværk, og kan findes i alle kirkens bygningsdele. Stenene er tilbage fra 1200-tallet, og fremstillet i forbindelse med kirkebyggeri – den har således måske siddet i kirkemuren i 800 år før den i begyndelsen af 2021 blev ”genopdaget”.
Det er påfaldende, at 47 af de 48 kirker ligger placeret i et bælte, der strækker sig fra Thy og Hanherred over Himmerland ned til Århusområdet. Der er ikke fundet eksempler på skakbrætsten i det sydlige Jylland eller på Fyn og Sjælland. Hvorfor der geografisk er denne fordeling, er fortsat et uafklaret mysterium.
I Himmerland kan skakbrætstenene blandt andet ses i Bislev, Veggerby, Skivum, Giver, Kongens Thisted, Vebbestrup og Gunderup. Den geografiske placering af kirker med skakbrætsten bliver mere mystisk, når man så samtidig i Tyskland og Polen også har fundet omkring 50 kirker med skakbrætsten. Disse er beliggende omkring floden Oder. Herudover er der fundet skakbrætsten i enkelte kirker i Sverige og Norge.
At der findes to geografiske områder i Danmark og Tyskland/Polen med samme særpræg må med stor sandsynligvis have et sammenfald, men hvordan sammenfaldet hænger sammen, er dog ukendt endnu.
Et andet mysterium ved skakbrætsten er hvorfor de overhovedet er fremstillet. Der har blandt andet været teorier fremme om, at det har været et tidsfordriv for dem, som byggede kirken, at det har været dekoration af kirken, at det har været som symbol for en adelsfamilie eller en munkeorden. Teorierne har også gået på, at skakbrætmønsteret symboliserer liv/død, godt/ondt eller himmel/jord eller har været et symbol på ”fandens spillebræt” (hvis fanden spiller brætspil, så er der fred til at bygge kirken). Både den geografiske udbredelse af skakbrætsten med et område i Danmark og et område i Tyskland/Polen, og så hvad stenene symboliserer er således fortsat et uløst mysterium. ”Der er i de sidste 30 år kun fundet tre nye kirker med skakbrætsten, så det var for mig en speciel fornemmelse at stå der ved Store Brøndum Kirke, og konstatere, at der nu kunne føjes en ny kirke til det lille eksklusive selskab af kirker med skakbrætsten” fortæller naturformidler Birgitte Wilsted Simonsen.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler