lørdag, juli 13, 2024

Savværksmuseet i Rold Skov – når historien bliver levende

Et af Himmerlands mindst synlige museer ligger inde i Rold Skov.

Tæt på naturlegepladsen ”Røverknolden” ligger museet omgivet af store træer, hvilket ikke kan være mere naturlige opgivelser, da der er tale om Savværksmuseet. Museet er indrettet i en gammel trælade, der hørte til den tidligere planteskole, som Buderupholm Statsskovdistrikt (nu Naturstyrelsen, Himmerland) havde på dette stedet.

En gang om ugen – mandag eftermiddag – kan man komme til at se savværket i funktion. Her mødes den lille gruppe af frivillige medlemmer, der udgør Savværkslauget. 

Medlemmerne arbejder med at holde savværket i flot og funktionel stand samt varetage den formidlingsopgave, som man også arbejder med på museet.

På Savværksmuseet er det blandt andet muligt at se en langtømmersav, der oprindeligt var hjemmehørende fra det tidligere Lille Rørbæk Savværk. Saven er oprindeligt fra slutningen af 1930’erne, og er nænsomt renoveret af Savværklaugets medlemmer. Saven står i dag færdigrestaureret og er placeret langs den ene langside af træladen. 

Inde ved museet kan man også se en såkaldt bloksav fra omkring 1890, der tidligere har stået på karetmagerværkstedet i Vegger. I savværksmuseet er der endvidere opstillet en hævert. En hævert har den funktion, at den kunne få vand fra området ved Lindenborg Å op til Conradsminde. Der var her tale om et ”løft” på omkring 30 meter. Hæverten blev etableret omkring 1920, og var i funktion frem til omkring 1955. Der er endvidere mulighed for at se nogle af de gamle redskaber, som tidligere blev brugt i skoven.

Selv om et savværksmuseum kan lyde lidt kedeligt, så skal man give sig selv den mulighed for at opleve dette sted. Alene det at se en træstamme blive forvandlet til planker på de gamle maskiner er en rigtig spændende oplevelse. Så endelig tag ud og se savværket i funktion – har du en gammel træmand gemt i dig, så tag ud til Savværklauget og få en snak.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler