torsdag, april 25, 2024

Den gode historie: Et hjertekursus i Rebild Kommune

REBILD: De fleste danskere oplevede at se en ung frisk fodboldspiller falde om på banen med hjertestop. Et kæmpe chok for alle os, der så kampen. Men også en stor øjenåbner – at selv unge mennesker kan have hjertesygdomme og pludselig falde om. Den akutte hjælp med Hjerte-Lunge-Redning og hjertestarter er livsredende, men hvad så derefter? Hvad med dagene, ugerne og månederne efter? Hvordan kommer man videre og ovenpå?

Deltagerne bliver præsenteret for mange forskellige øvelser.

I Rebild Kommune tilbyder sundhedscenteret et hjertekursus for borgere, der har en hjertesygdom. Forløbet varer 10 uger og består af undervisning og træning med en sygeplejerske, kostvejleder og fysioterapeut. 

Man har netop afsluttet et forløb med seks seje herrer og en sej kvinde. Holdet bestod af en god blanding af forretningsmænd, en bager, en mekaniker og en pensionist. 

På trods af aldersforskel og baggrund gav alle den fuld gas til træningerne. Her fik fysioterapeuten virkelig lov til at lege med i træningen og deltagerne blev præsenteret for mange forskellige øvelser, der let kan tilpasses den enkeltes hverdag. 

Karsten, der er forretningsmand med 200 rejsedage om året, lærte hvordan han kan bruge elastikker og egen krop, så han kan motionere på hotelværelset.

Søren, der er pensionist og 83 år, har købt et TRX træningsbånd og sat det op i et træ hjemme i haven, så han kan lave øvelserne med båndet der. 

Og Karen har oplevet glæden ved træning i naturen og tager sine børnebørn med i skoven og viser dem træningsøvelser. Desuden har de alle lært, hvordan de kan vælge den sunde og hjertevenlige kost, så de passer bedst muligt på deres krop.

Deltagerne er enige om, at noget af det allerstørste ved kurset er det fællesskab, der opstår. Her er der mulighed for at dele tanker og snakke med andre, der er i samme situation. Deltagerne kan virkelig bruge hinanden – for det er lettere at tale med andre, der også har haft udfordringer med hjertet, tæt inde på livet. Dialogen er en stor del af hvordan deltagerne kommer positivt videre efter kurset.

Helt samstemmende fra alle kursusdeltagerne lyder der, at kurset har hjulpet dem igennem en svær tid efter en hjertediagnose.

Det er det vigtigste ved denne historie – at få taget hul på dialogen og træningen så livskvaliteten kan genetableres efter en akut fase med en hjertesygdom. Og det er så vigtigt, at man kan få hjælp til at gennemgå det med andre i samme situation og med et kompetent sundhedsfagligt personale.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler