lørdag, september 7, 2024

Når hunden eller katten giver behov for førstehjælp

Mange ejere har katte og hunde har sikkert prøvet det. Under leg har katten kommet til at kradse, eller så har hundehvalpes tænder været så spidse, at de har lavet hul i huden.

Det gør ondt, måske er der kommet en lille skramme på huden, og det kan være at det ligefrem bløder lidt.

I de mere alvorlige tilfælde kan bid fra en hund eksempelvis skade blandt andet muskler, sener og nerver.

En lille nysgerrig hund.

Ofte vil det kun gøre ondt lige i situationen, men det vil ikke være noget der tænkes mere over, og renser man lige skrammen godt med vand og sæbet, så burde, der ikke være mere i det

Det er dog vigtigt, at man er opmærksom på, at bid m.m. fra dyr kan føre til alvorlig infektion – herunder stivkrampe og blodforgiftning.

Hvis der opstår en betændelse i forbindelse med et sår vil denne i værste tilfælde kunne udvikle sig til en blodforgiftning.

Der kan både en infektion i lymfekar (kan ses som røde striber, der løber mod kropskernen) og som en tilstand, hvor man er generelt påvirket af en infektion i blodet.

Ved mistanke om blodforgiftning skal man med det samme søge læge, da der er tale om en alvorlig sygdom, der i yderste konsekvens kan have dødelig udgang.

Der vil ud over blodforgiftning også være risiko for stivkrampe.

Bakterien, der kan give stivkrampe, findes i jorden. Selv gennem et lille sår vil bakterien kunne komme ind i kroppen, hvor den udskiller giftstof.

Stivkrampe udvikles over nogle dage. Symptomerne starter med hovedpine og træthed. Der opstår efterfølgende trækninger i ansigtets muskler, især kæben, hvorefter kramperne spreder sig til resten af kroppens muskler.

Når kramperne til åndedrætsmuskulaturen vil tilskadekomne dø af kvælning.

Personer, der har fået de normale børnevaccinationer, er vaccineret mod stivkrampe (typisk i 5 års alderen – så er man dækket til man er 15 år).

Der er dog behov for, at man med 10 års mellemrum bliver genvaccineret, således at man altid har en dækkende vaccine. Dette bestiller man tid til ved egen læge.

Vaccination mod stivkrampe bør gives inden for 48 timer, efter at skaden er opstået.

Nogle få skrammer bør dog ikke ødelægge fornøjelsen ved at have hund eller kat – de er så dejlige.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler