torsdag, juli 18, 2024

Hyldetræet – et nyttigt træ for dyr, fugle og mennesker


Mange har sikkert under en gåtur bemærket en stor busk, eller et lille træ med store hvide blomsterskærme, hvor der er en tydelig forskel mellem træets grene. Nogle grene er grønne i farve og har en glat overflade – det er træets unge grene. Barken bliver senere mere gråbrun, og hos den ældste bark er farven mere gullig, og har nogle markante furer. Efterhånden som grenene bliver ældre, så bliver de samtidig hule inden i.

Bladene er lancetformet, altså 3-4 gange så langt som brede, og så er de tilspidset i begge ender. Blomsterne er meget karakteristiske, da de er samlet i store flade skærme. Blomstringstiden er fra den sidste del af juni til midten af juli. Blomsten har en gennemtrængende – men dog behagelig – duft. En tilsvarende duft får man, hvis man tager et blad og gnider mellem fingrene.

 I løbet af september er de små sorte bær klar til at blive spist af dyr og fugle, men også mange mennesker har fundet ud af, at man kan bruge hyldeblomster og -bær i husholdningen.

 Blomsterne kan bruges til saft, blandes i dej, og så er det sikkert mange børn, som har sat stor pris på, at få pandekage med en indbagt hyldeblomst. Her har blomsten kunnet bruges som et praktisk håndtag, når pandekagen skulle nydes.

Selve hyldebærret har en fin smag, men det er vigtigt at være opmærksom på, at de er giftige rå. Hyldebær bør derfor ikke bruges til smoothie og tilsvarende. Man kan dog koge dem i et kvarter, og så er det gode at bruge til suppe eller saft.

I folkemedicin har hyldeblomst været anvendt gennem ekstrakter, der blev brugt mod forkølelse og dårlig hals. Samtidig har grenene også været brugt til forskellige husflidsarbejder (eksempelvis fløjter), da de er bløde og gode at skære i. 

Hjemme i min egen have står der et par hyldetræer. Hvert år bliver de fyldt af sorte flotte bær. Bærerne bliver ikke plukket, men i stedet bliver de siddende, så især stærene kan nyde dem.

Har man et hyldetræ i haven, så skal man huske på, at gammel overtro siger, at gudinden Freja skulle bo i et hyldetræ. Det er derfor vigtigt, at man planer et nyt hyldetræ, når det gamle træ vælter eller fældes. Gør man det ikke, så vil ens hjem blive ramt af ulykke. Det er selvfølgelig overtro, men mon ikke er alligevel kommer et nyt hyldetræ i haven, når tid er – bare for en sikkerheds skyld.

Modne og umodne hyldebær i efterårshaven.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler