lørdag, juli 13, 2024

Søndagens tekst

På søndag den 20. marts er det 3. søndag i fasten og evangeliet er fra Johannesevangeliet kap. 8 vers 42-51.

Af Svend Schultz-Hansen
”Men jeg siger sandheden”, siger Jesus, der har afgivet magten fuldstændig, og derfor med vægt kan sige: Jeg er sandheden, for Sandheden fører sig aldrig frem med vold og magt. Sandheden lever og ånder altid i frihed og dør under vold og tvang. 

Jesus førte sig altid frem i magtesløshed og havde derfor frihed til at sige og gøre sandheden. Hvor den afmægtige Gud er Herre, dér er ingen mennesker tjenere, men hvor magtmennesket er herre, der er andre mennesker altid tjenere. 

I den fysiske verden dvs. i vor fælles verden, hvor tingene kan tælles, måles og vejes, er alting relativt, og noget kan derfor være delvis rigtigt eller delvist forkert, halvgodt eller halvdårligt, men i åndens verden og d. v. s. i vort personlige liv, er det modsat, for her er sandhed og løgn uforenelige modsætninger. 

Kærligheden kendes ikke til en vis grad. Kærlighed kan ikke gradueres. Elsker du dit ene barn mere end dit andet, så elsker du ingen af dem. En lunken kærlighed er derfor heller ikke kærlighed. 

Løgn blandet med sandhed er heller ikke en delvis sandhed, men den største løgn. Når løgnen klæder sig som sandheden, bliver den ikke en del af sandheden, men sandheden bliver en del af løgnen. 

I naturen findes både halvgod og halvdårlig frugt, men når frugten er billede på det åndelige, det personlige liv, så findes ingen halvgod eller halvdårlig frugt, for, som vi véd, så er en halvgod opførsel altid en dårlig opførsel og et halvgodt motiv et dårligt motiv.

Kærlighed og sandhed kan ikke skilles ad, for den dybeste kærlighed er den dybeste sandhed. Det er er evigt sandt, at du skal elske din næste som dig selv, og evig sandt er også dette, at Gud elsker dig højere, end du elsker dig selv. 

Men, kristendommens inderste hellighed og hemmelighed og korsets gåde, er denne, at Gud elsker dig højere, end Gud elsker sig selv, og derfor siger Jesus: ”Den, der holder fast ved mit ord, skal aldrig i evighed se døden”. 

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler