Fredagens indvielse af REGAN Vest – koldkrigsmuseet, der rent fysisk er nabo til Thingbæk Kalkminer på nordsiden af Rold Skov – bevidnede med tilstedeværelse af repræsentanter fra landets store fonde, en lang række kommuner, Region Nordjylland og ikke mindst lokale repræsentanter, der havde været involveret i anlægget mens det var aktivt som muligt tilflugtssted for den danske regering og kongehuset, at det er en helt særlig institution, der nu er indviet.
Af: Jacob Søndergaard – Fotos: Nørager Avis
REBILD: Fredagens indvielse af REGAN Vest – koldkrigsmuseet, der rent fysisk er nabo til Thingbæk Kalkminer på nordsiden af Rold Skov – bevidnede med tilstedeværelse af repræsentanter fra landets store fonde, en lang række kommuner, Region Nordjylland og ikke mindst lokale repræsentanter, der havde været involveret i anlægget mens det var aktivt som muligt tilflugtssted for den danske regering og kongehuset, at det er en helt særlig institution, der nu er indviet.
Efter en velkomst af Lars Christian Nørbach, direktør for Nordjyske Museer, kunne de godt 100 indbudte til åbnings ceremonien høre taler af museets bestyrelsesformand Per Lyngby, Rebild Kommunes borgmester Jesper Greth, Realdanias repræsentant, projektleder, arkitekt Eske Møller, og ikke mindst, dagens hovedtaler, forfatter og tidligere DR-korrespondent i Moskva, Leif Davidsen.
Leif Davidsen hæftede sig som andre talere ved, at situationen i dag er lidt af den samme som under den kolde krig – men hans egen opfattelse er dog mere i retning af, at situationen minder om tiden før første verdenskrig, hvor »skuddene i Sarajevo« udløste netop første verdenskrig.
Tiden i dag minder os om den anspændthed, der dengang herskede. Vi ønsker vel alle, at en sådan situation ikke igen opstår, hvor en »gnist« kan antænde en konflikt, hvor følgerne er uoverskuelige, lød det fra dagens hovedtaler, inden han begav sig med én af museumsbunkerens sakse til stedet, hvor indvielsen og »klippet« af det røde bånd skulle finde sted.