lørdag, juli 20, 2024

Rebild-området kunne være blevet det sidste stykke Danmarkshistorie

Regeringsanlæg Vest, som i starten af 1960’erne blev anlagt blot et stenkast fra Thingbæk Kalkminer, lidt syd for Gravlev og Oplev, var stedet, der skulle huse den danske regering og kongen eller Dronningen og dennes familie, hvis 3. Verdenskrig eller lignende var brudt ud. Nu er anlægget indviet som »Koldkrigsmuseet REGAN Vest« og vidner om, at der også for godt et halvt århundrede siden var trusler fra øst, som Danmarks måtte forholde sig til.

Af: Jacob Søndergaard

REBILD: Mange lokale blev de første år af 1960’erne involveret i arbejdet med at opbygge det, vi i dag kender som Regeringsanlæg Vest – eller blot »REGAN Vest«. For hvis »Russerne kommer«, som man dengang ofte sagde, så ville Danmark måske blive indtaget som et strategisk velbeliggende område for den store østlige statsmagt, og man kunne tænke sig, at Sjælland og øerne og dermed landets hovedstad København, var det første, som ville falde i besættelsesmagtens hænder. Derfor blev der blot en kilometer nord for Rold Skov bygget det mægtige anlæg, som regering og kongehus kunne søge tilflugt i og derfra regere landet, og som ingen af de, der var involveret i byggeriet, rigtig havde overblik over, var for en størrelse. De få, der havde dette overblik, var på det bestemteste pålagt tavshedspligt.

Fredag i sidste uge var dagen så kommet, hvor Nordjyske Museer kunne byde ind til indvielse af REGAN Vest, der i dag, efter syv til otte års forarbejde og opbygning, er et museum i verdensklasse, som dels kan fremvise det enorme anlæg under kridtbakkerne og dels en museumsbygning med udstillinger, effekter og historier om den situation, der på mange måder minder om dagens orden med et militært trusselsbillede fra øst.

Anlægget er i dag et civilt anlæg, der er overdraget fra den danske stat til Nordjyske Museer. Fredag blev hele herligheden så indviet med taler, »snoreklip« og stor opmærksomhed fra bl.a. politikere og en lang række af landets store fonde mv., og fra mandag i denne uge har offentligheden så fået mulighed for at besøge det store bunkersanlæg, hvilket 22.000 allerede har benyttet sig af og har løst billet til seværdigheden.

Udstillingsbygningen, der er nyopført, og som er hjemsted for modtagelse, museumsbutik og udstillinger uden for selve bunkeranlægget. På sigt indrettes undervisningsfaciliteter til bl.a. elever fra folkeskoler og gymnasier.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler