tirsdag, juni 25, 2024

Vild natur – i bakkerne og i biffen 

»Genforvildning af naturen« er et nyt begreb, som for tiden introduceres i bl.a. Hammer Bakker nord for Aalborg. Dette tager Danmarks Naturfredningsforening i Rebild Kommune nærmere i øjesyn på lørdag eftermiddag med dels en naturvandring i området og efterfølgende en film lørdag aften om samme emne.

REBILD: DN-formand / Rebild Aage Langeland fortæller om arrangementet: – Vi begynder med en guidet tur i smukke Hammer Bakker, hvor naturen er ved at blive genoprettet. Guide er Svend Lassen, der også medvirker i aftenens film. Efter cirka to timers vandring (5 km), kan man fortsætte med at fordybe sig i reetablering af vild natur ved at tage til Rebildcentret og se filmen »Organiseret Vildskab«. Filmen efterfølges af oplæg af Svend Lassen og derefter spørgsmål og diskussion.

De store følelser er for alvor i spil over den genforvildning af naturen, der netop nu sker over hele Danmark. Langt de fleste er dybfølt begejstrede, mens andre er lige så dybfølt vrede og oprørte.

Derfor er Phie Ambos film om naturgenopretningen i Hammer Bakker i det sydlige Vendsyssel ikke alene dybt aktuel i forhold til den måde, vi fremover kommer til at forvalte naturen på i Danmark, men filmen »Organiseret Vildskab« afdækker på sin helt egen stille facon samtidigt noget så interessant som danskernes natursyn her i 2020’erne.

Men allermest er filmen en vidunderlig fortalt fortælling om den dybe kærlighed, vi alle nærer for naturen uagtet, vi lægger forskellige syn ned over den kærlighed, siger Aage Langeland.

Dokumentarfilmen ’Organiseret vildskab’ er instrueret af Phie Ambo og handler om den proces, som både mennesker og dyr skal deltage i for at redde stumperne af den danske natur.

For hvordan gør vi naturen vild igen, når den har været tæmmet så længe?
Forskellige natursyn brager sammen: Måneplet og Guldblommer, Brun Pletvinge og Djævelsbid. Flemming er biolog på det store rewildingprojekt og han fortæller i »Organiseret Vildskab« om de drømme og det håb, han har til naturen i Hammer Bakker, når den til tider dramatiske naturgenopretning over de kommende ti år, er afsluttet. Skovproduktionen indstilles, nåletræsplantagerne fældes og marker gøres til natur og der udsættes robuste heste- og kreaturracer, der skal rasere buske, jordbund og træer så hundredvis af arter kan følge i deres fodspor på det godt 700 hektar store område.

Overfor Flemmings drømme står udtalelser fra en række andre brugere af naturområdet. De fortæller om glæden ved duften af granerne i plantagen. om de fredelige ture, hvor man kan gå, ride eller cykle i ro uden at risikere flokke af store græssere og om frygten for at møde lidende eller døende dyr. Om en tristhed ved, hvad de oplever som en komplet ødelæggelse af den natur, de kender og elsker.

På den vis indrammer filmen danskernes meget forskellige natursyn her i verdens mest intensivt dyrkede land. Vi har gennem landbrugsdrift styret naturens gang i flere hundrede år og uden de store folkelige protester producerer vi årligt omkring 200 millioner dyr alene med det formål, at de skal dø. På den vis fortæller Phie Ambo med sin film om nok det største psykologiske paradoks i rewilding, nemlig at vi føler magtesløshed ved forestillingen om, at dyr, vi forbinder med landbrug, kan have et bedre og friere liv i naturen uanset, om det bliver kort eller langt.
/ JS

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler