onsdag, maj 29, 2024

Karen Margrethe er demensven-instruktør

– Det giver så god mening for mig.

REBILD: Karen Margrethe Adamsen fra Kirketerp fortæller her om sine oplevelser som demensven-instruktør:

– Jeg blev uddannet som demensven-instruktør i 2018 og har besøgt rigtig mange virksomheder og foreninger de forløbne år for at uddanne demensvenner. Et besøg af en demensven-instruktør tager omkring en times tid og indebærer et oplæg fra mig om, hvad demens er og hvordan man kan hjælpe mennesker med demens i sin hverdag. Efter oplægget får vi en god snak. Bagefter kan virksomheden eller foreningen kalde sig »demensvenlig«.  – Aktuelt er vi tre aktive demensven-instruktører og godt 1430 demensvenner i Rebild Kommune (?). I min egenskab af demensven-instruktør har jeg besøgt for eksempel frisører, tøjbutikker, købmænd, og gymnastikforeninger. Og der er brug for endnu flere demensven-instruktører, fortæller den 72-årige Karen Margrethe Adamsen.

En frivillig opgave med mening
– Det giver rigtig meget mening for mig at være demensven-instruktør, fordi jeg er med til at udbrede kendskab til demens, som er en sygdom, der rammer flere og flere. De fleste mennesker kender en eller flere i deres familie eller omgangskreds, som er ramt af demens. Det er en sygdom, som er hård for de pårørende.

– Et demensvenligt Rebild er vigtigt, fordi vi på den måde kan hjælpe de demensramte til at få et bedre liv gennem forståelse og hjælp fra deres omverden. Jo flere demensvenner, der er i Rebild Kommune, jo flere muligheder har vi for at gøre livet nemmere for de demente. Når jeg har besøgt for eksempel en butik eller en forening, fortæller de altid, at de nu vil møde mennesker med demens på en anden måde, slutter Karen Margrethe Adamsen.

Viden er nøglen til et bedre liv med demens
Rebild Kommunes indsats for at fremme demensvenlighed i lokalsamfundet er en del af samarbejdet med Alzheimerforeningen inden for rammerne af Demensven-initiativet. Ifølge en medlemsundersøgelse foretaget af Alzheimerforeningen, er manglende viden om demens en af de største barrierer for et demensvenligt samfund. Demensven-initiativet har som mål at ændre det, og her spiller de lokale demensven-instruktører en afgørende rolle.

Rebild Kommunes nye demensstrategi sætter også fokus på demensvenlighed og den vidensformidling, der er så vigtig om demens. Som det fremhæves i strategien: »Viden om demens ude i samfundet hjælper borgere med demens og de pårørende. Vi er sammen om demens, ingen skal være alene med demens«. Nationalt Videnscenter for Demens estimerer, at der aktuelt bor 433 borgere med demens i Rebild Kommune.

Rebild Kommune opfordrer – i samarbejde med Alzheimerforeningen – borgere, der ønsker at være med til at gøre hverdagen nemmere og mere tryg for mennesker med demens, til at blive demensven-instruktører, ligesom Karen Margrethe Adamsen. Flere frivillige som lokale demensven-instruktører, kan bidrage til at styrke forståelsen for livet med demens. 

Rebild Kommune arrangerer i den kommende tid et heldagskursus for alle interesserede, der ønsker at arbejde frivilligt som demensven-instruktører. På kurset vil deltagerne blive klædt på til at formidle basisviden om demens og dermed til at skabe nye demensvenner blandt borgere og medarbejdere i for eksempel butikker, foreninger og offentlig transport.
/ JS

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler