tirsdag, april 23, 2024

Nørager Pensionister besøgte brunkulsmuseum ved Søby

Guiden fortæller om arbejdet i brunkulslejren,
Guiden fortæller om arbejdet i brunkulslejren,

Nørager Pensionistforening må have gode forbindelse til vejrguderne, for efter flere dages regnvejr blev årets sommertur begunstiget med tørvejr og solskin med en frisk vind fra vest.

Turen gik til Brunkulsmuseet ved Søby sydøst for Herning, hvor der blev brudt brunkul i en 30-årig periode fra 1940 til 1970. Finn John Kristensen gav en rigtig god forklaring om arbejdet i brunkulslejerne, som var præget af meget hårdt arbejde. Brunkullene blev transporteret til Søby Ladestation, hvor de skulle læsses på banevogne til den videre færd ud i landet. Læsningen skete med håndkraft og greb, og dagsakkorden var 50 tons pr. mand – det krævede både et godt helbred og stærke kræfter.
Det var Danmarks farligste arbejdsplads i den periode, og der er en mindelund for de 57 personer, der omkom i forbindelse med arbejdet i lejerne fra 1940 til 1950. Mange blev levende begravet, når sandet skred i de åbne udgravninger, eller ulykker opstod i forbindelse med materiel, brønde, højspænding og sprængstof.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Seneste artikler